Friday, March 27, 2009

Frank Lloyd Wright...

Jag kan inte låta bli att beundras av Frank Lloyd Wright´s fantastiska arkitektur. Ett av hans verk "Fawcett House" ligger nu ute på marknaden för inte mindre än 2, 7 miljoner Us- dollar.
Huset finns beläget i Californien och ritades och tog sin början år 1955 men stod färdigt först 1961, två år efter Wright´s bortgång.
Vidare har hemmet ägts av paret Randall och Harriet Fawcett som uppfostrade inte mindre än fyra barn, levde, arbetade och slutligen gick bort inom husets väggar. Paret var fascinerade av Wright´s arkitektur och även om bygget drog ut på tiden sägs paret alltid ha varit mycket stolta och entusiastiska över sitt hem.




Typiskt för Frank Lloyd Wright´s arkitektur är massiva väggar och golv av natursten, platsbyggda möbler, stora glaspartier och han var även en stor föregångare med sina fantastiska öppna planlösningar i hemmen!
Mitt favorithus utgörs av det vackra "Falling Water" som för övrigt anses vara ett av 1900- talets mästerverk inom villaproduktion. Huset byggdes under åren 1936- 1937 som fritidshus(!) åt den förmögne varuhusägaren Edgar Kaufmann. Huset finns beläget i en trång dal i ett bergsområde i södra Pennsylvania och är byggt över ett mindre vattenfall, därav namnet.




Bilder lånade från www.casasugar.com

I husets bottenvåning ligger det stora vardagsrummet och köket, en trappa upp två sovrum och ett mindre gästrum och slutligen på översta våningen rummen för sonen i familjen. De stora ytorna på bottenvåningen är indelade i skilda zoner: ett bibliotek, en matplats vid sidan om köket, sittmöbler vid den öppna spisen och en annan sittgrupp mellan de båda terasserna.
Huset fungerar idag som turistattraktion.

0 comments:

Post a Comment