Friday, October 30, 2009

Trick or Treat...

Bild lånad från Potterybarn.com

I helgen firar vi Alla helgons dag. Nedan följer lite intressant fakta om högtiden:
Dagen före Alla helgons dag kallas Allhelgonaafton eller möjligen Alla helgons afton. I anglosaxiska länder motsvaras detta snarast av Halloween– en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (Alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige.
Tanken bakom busandet under Halloween är att helgonen går igen som vålnader eller spöken. Detta är dock inte i överensstämmelse med Alla helgons dag. Att de goda Kristuslika helgonen skulle spöka och skrämmas (som har slagit igenom i Halloweenfirandet) grundas snarare på folktro och kommersiella intressen, än den kristna tanken på helgon.
Vidare firas den ursprungliga Halloween på Allhelgonaaftonen, det vill säga alltid den 31 oktober. En tveksam koppling till Alla helgons dag har dock skapat viss förvirring kring detta datum, och det förekommer på vissa håll att man istället felaktigt firar Halloween på fredagen före Alla helgons dag. Dock är Alla helgons dag en lugn och stilla familjehögtid för eftertanke och går illa ihop med "Trick or Treat?". Många rekommenderar att man gör detta på den faktiska dagen före Halloween men inte på Alla helgons dag. Ibland kan de dock inträffa på samma dag vilket gör att man istället går bus eller godis dagen innan, på fredagen. Detta ses av vissa som en olämplig aktivitet just på denna dag och kan framkalla konflikter med grannar som inte alltid uppskattar busande barn på en dag då man minns sina döda i stillhet.

0 comments:

Post a Comment